Amanuenssi Lohjan Kirralla


Suoritin ensimmäisen amanuensuurini Lohjan sairaalan ortopedisellä kirurgialla kolmannen lääkisvuoden jälkeen. Päätin, että haluan suorittaa kirurgian amanuensuurin mahdollisimman nopeasti pois alta. Syksyllä oli raaja-kurssi, joten ortopedia oli ainoa mahdollinen vaihtoehto.

 

Heinäkuun helteet menivät leikkaussaleissa ja kirurgian päivystyksessä kykkien. Kliiniset tiedot ja taidot puuttuivat vielä kolmosen jälkeen, joten tämä oli otollinen aika tutustua nimenomaan kirurgiaan. Amanuenssin viihtyvyyteen vaikuttaa kaikista eniten oma-alotteisuus ja aktiivisuus. Tuntui välillä nihkeältä suomalaisena nuorena kandina yrittää hivuttautua leikkaussaliin assariksi erikoistuvan lääkärin tilalle tai rinnalle. Etenkin, kun erikoistuvat lääkärit jo keskenään ottivat kivi-sakset-paperia assarin paikasta. Onnkeksi Lohjan erikoistuvat lääkärit selvästi osasivat reflektoida omiin kandiaikoihinsa. He olivat niin mukavia että ottivat lähes aina mukaan. Lonkkaproteesien laitto, rannemurtumat ja myös pehmeän puolen kirurgia tuli tutuksi. Joskus jäin sivusta seuraajan rooliin, jolloin tutustuin myös anestesiologiaan. Yleensä kuitenkin siirryin kirurgian päivystykseen ihmettelemän akuutteja kirurgisista ja pientraumaattisia vaivoja.
 
Kirurgian päivystyksessä oppi paljon. Akuutti vatsa tuli tutuksi jo ennen seuraavan syksyn vatsa-kurssia. Ompelua pääsi harjoittelemaan ja röntgenkuvista oppi löytämään selvimmät murtumat. Lisäksi koulussakin käytössä oleva potilastietojärjestelmä Miranda tuli otettua haltuun. Päivystyksessä homma toimi niin, että amanuenssi muiden tapaan valitsi itselleen listalta potilaan, kävi tutkimassa tämän, ja lopulta raportoi kollegalle löydökset ja suunnitelman. Pääsin usein puhelimitse konsultoimaan eri alojen spesialisteja ja muutaman kerran ihan leikkaussaliin asti potilaan kanssa.
 
Lähellä pääkaupunkiseutua olevat maakuntasairaalat saattavat kesäisin olla hiljaisia leikkaussalitoiminnan suhteen. Henkilökuntaa on lomalla ja haastavin kirurgia keskittyy yliopistosairaaloihin. Myös tavallisia elektiivisiä (etukäteen sovittuja) leikkauksia on vähemmän. Mikäli haluat ainoastaan seurata/assaroida leikkauksia, saattaisi yliopistosairaala olla parempi vaihtoehto suorittaa kirurgian manu.
 
Yhteenvetona voisin todeta, että kirurgian amanuensuurissa kaiken ydin on oma-alotteisuus ja aktiivisuus. Rohkeasti vaan mukaan toimintaan, muuten kesästäsi saattaa tulla tylsä. Suosittelen Lohjaa erittäin lämpimästi. HUS-bussi kulkee ilmatteeksi ja pystyt varmasti sopimaan esimerkiksi pidennetyn viikonlopun kunhan jäät torstai-illaksi päivystykseen apuriksi. P.s Lohjalla en kirjoittanut ainuttakaan epikriisiä ja tylsemmistä osastohommista pystyi aina livistämään kunhan suuntasi päivystykseen tai leikkuriin :).

-Toni S.